Preventieve Voorlichting
‘OK’ (Onbewuste Keuzes)

 

Criminaliteit, invloeden vanuit internet en social media, videoclips. Het zijn tegenwoordig allerlei aspecten waar jongeren bijna constant mee te maken hebben, ook op een negatieve manier. Natuurlijk is het OK om als jongere af en toe onbewuste keuzes te maken en hiervan te leren. Iedereen die opgroeit heeft dit wel eens meegemaakt, een onbewuste beslissing met een negatief gevolg en/of een negatieve ervaring. Ons doel is om de aandacht van de jongeren te trekken en bewustwording te creëren bij de keuzes die zij (gaan) maken, hen te inspireren om prioriteit te geven aan hun studie, werk en toekomst en weerbaar te maken tegen groepsdruk. Daarom hebben wij bij Stichting Media Youth een preventieve voorlichting ontwikkeld die inmiddels landelijk ontzettend goed aanslaat!

Voorkomen is beter dan genezen
De slogan ”voorkomen is beter dan genezen” is een slogan waar Stichting Media Youth heilig in geloofd. Wij streven ernaar jongeren vroeg al bewust te maken welke keuzes tot welke consequenties kunnen leiden. Vaak treed er namelijk een domino effect op. Het begint met dat snoepje bij de drogist en leid vervolgens onbewust tot grotere delicten. Door een ervaringsdeskundige zijn of haar verhaal te laten vertellen, maken wij het persoonlijk en laten wij de jongeren zien dat kleine vergrijpen grote gevolgen met zich mee dragen. Maar ook dat wilskracht en doorzettingsvermogen ervoor kunnen zorgen dat iemand weer op het rechte pad komt.

Hoe ziet zo een voorlichting er dan uit?
De voorlichting wordt gegeven door een van onze ervaringsdeskundige. Diegene vertelt vanuit zijn/haar eigen ervaring hoe onschuldig het allemaal kan beginnen en wat de uiteindelijke gevolgen van bepaald gedrag of keuzes kunnen zijn. Alle onderwerpen die aan bod komen worden door de ervaringsdeskundige teruggekoppeld naar het hedendaagse leven. Dit geldt ook voor de vragen Wij proberen zo veel mogelijk in te zoomen op onderwerpen waar de vrager behoefte aan heeft. De onderwerpen die over het algemeen behandeld worden zijn:

1. (Cyber)pesten
2. Drugsgebruik
3. Diefstal
4. Groepsdruk
5. VOG
6. Social Media gebruik
7. Criminaliteit

Hierna spelen wij het spel ‘Over de streep’. Tijdens het spel worden verschillende vragen gesteld waarbij de jongeren letterlijk over de denkbeeldige streep stappen. Uiteraard houden wij rekening met het stellen van de vragen in verband met de impact op bepaalde (eventuele) gebeurtenissen van sommige jongeren.
Als afsluiting van de voorlichting treedt er een artiest op die muziek maakt aansluitend bij de doelgroep en ook is er een fotomoment. Dit zorgt er altijd voor dat de voorlichting op een positieve manier wordt afgesloten. De foto’s die worden gemaakt stellen wij beschikbaar aan de school. Deze kunnen jullie eventueel gebruiken voor de Social Media en website.

Impact op jongeren
Wij merken dat de voorlichtingen jongeren bewuster maakt en ze op een andere manier naar hun keuzes laat kijken. Door de interactie met de optredende artiesten, sluiten wij onze voorlichtingen altijd af met een vrolijke noot.

Sinds enige tijd verzorgen wij bovenstaande voorlichting ook voor ouders, docenten en directies. Omdat deze nauw betrokken zijn bij de groei en ontwikkeling van de jongeren spelen zij een erg belangrijke rol.

Weten wat Stichting Media Youth voor jouw school kan betekenen? Neem dan contact met ons op!